Pengembaraan Laki-Laki Scorpio

  • Title: Pengembaraan Laki-Laki Scorpio
  • Author: Hadi M. Nor
  • ISBN: 9789671490112
  • Page: 463
  • Format: Paperback
  • Pengembaraan Laki Laki Scorpio Setelah gagal cemerlang dalam SPM Hurie memutuskan untuk lari dari rumah dan menjadi gelendangan Tetapi apa yang dia tidak tahu sebenarnya lariannya membawanya ke sebuah alam fantastik yang dihuni o
    Setelah gagal cemerlang dalam SPM, Hurie memutuskan untuk lari dari rumah dan menjadi gelendangan.Tetapi apa yang dia tidak tahu sebenarnya, lariannya membawanya ke sebuah alam fantastik yang dihuni oleh seorang gadis cantik dari planet jauh yang tersadai, jin sungai yang angkuh, pari pari hijabster yang bercakap seperti twit bergerak, serta lanun yang sedang memburu KrakeSetelah gagal cemerlang dalam SPM, Hurie memutuskan untuk lari dari rumah dan menjadi gelendangan.Tetapi apa yang dia tidak tahu sebenarnya, lariannya membawanya ke sebuah alam fantastik yang dihuni oleh seorang gadis cantik dari planet jauh yang tersadai, jin sungai yang angkuh, pari pari hijabster yang bercakap seperti twit bergerak, serta lanun yang sedang memburu Kraken, raksasa laut yang paling ganas di laut.Apakah ada jawapan di penghujung larian Hurie, atau apakah ia seperti keputusan SPMnya hampeh dan sia sia belaka

    • [PDF] Download ↠ Pengembaraan Laki-Laki Scorpio | by ↠ Hadi M. Nor
      463 Hadi M. Nor
    • thumbnail Title: [PDF] Download ↠ Pengembaraan Laki-Laki Scorpio | by ↠ Hadi M. Nor
      Posted by:Hadi M. Nor
      Published :2019-02-08T14:52:09+00:00

    About Hadi M. Nor


    1. Hadi M. Nor Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the Pengembaraan Laki-Laki Scorpio book, this is one of the most wanted Hadi M. Nor author readers around the world.


    119 Comments


    1. 3.94* untuk Penggembaraan Laki-Laki Scorpio!Ini penggembaraan yang mengarut dan celaka tapi seronok dibaca!Serius aku terhibur baca buku ni walaupun kekadang aku tertanya-tanya, apalah yang aku baca ni. Tapi semakin lama aku ikut menggembara bersama Hurei, pelbagai benda tersirat yang dia sebenarnya ingin sampaikan di dalam setiap perjalanannya. Kau terhibur dengan ulahnya tapi di dalam masa yang sama, semua itu apa yang terjadi pada masyarakat kita ini.Agak comel dan seronok bila Hurei bertemu [...]

      Reply

    2. 1) Ini buku pengembaraan seorang anak muda yang cuba mencari diri sendiri.2) Pengembaraan ke alam fantasi yang pelbagai. Penulis kreatif berimaginasi dan aliran jalan cerita mengalir lancar.3) Hadi "memanipulasikan" cerita-cerita yang biasa kita dengar, bezanya ada "plot twist" yang tak disangka. Ada kisah Sang Kancil dan Buaya, Tinkerbell, Mermaid, Badang (mungkin) dan beberapa cerita lagi. Ianya kreatif, tapi dalam masa yang sama penulisannya menjadi biasa kerana menulis atas cerita yang perna [...]

      Reply

    3. Intronya bosan. Tapi di tengah-tengah the plot thickens dan jadi makin menarik. Novel depression yang disaluti humor dari muka satu sampai habis. Die Harder!Love it.

      Reply

    4. Sinopsis di belakang buku ini buat aku tertarik untuk membelinya. Tak pernah layan buku Roman sebelum ini, dan syabas aku katakan, buku ini sangat menarik! Boleh buat movie! Cuma masa pre-ending dia lah, bagi aku boleh buat plot yang twisted seperti chapter sebelumnya. Tapi apa pun jalan ceritanya memang menarik, penuh adventure!

      Reply

    5. Kapal nama S.S Santan adohai.Novel jenis ini novel yang akan aku baca sambil bercuti di tepian pantai Maldives. Dengan angin sepoi-sepoi, daun melambai dan minuman sitrus. Santai. Tergendut-gendut perut aku ketawa dekat bahagian tertentu dalam novel ini. Kucing syaiton, Sartre kancil, jin sungai, pari-pari Hijabster, makhluk asing. Menarik sungguh watak-watak yang penulis cipta. Santai-santai lah juga tapi ada maksud tersirat. Dia macam falsafah dalam bentuk komedi. Emm satire kot.Aku suka denga [...]

      Reply

    6. Ini adalah buku kedua Hadi M. Nor yang aku baca selepas sepucuk pistol di dalam laci. Aku tahu mamat ni mesti deliver something yang kelakar jugak dalam buku kedua dia ni maka itu tanpa was-was aku pun mengambil buku ni di rak buku semasa ekspo buku MABOPA itu hari dan membayarnya di kaunter pembayaran. Resitnya aku simpan untuk tuntuan pengecualian cukai tahun depan.Pengembaraan laki-laki scorpio ni mengisahkan seorang pemuda yang mengembara ala-ala alice in the wonderland setelah kecewa dengan [...]

      Reply

    7. penat baca buku seram, kita beralih pada lain pulaklah. tajuk buku ni menarik dan covernya macam ada topi jack sparrow kan? hehe sebuah kisah bila baca rasa santai jer tapi bagi akak secara halus penulis Hadi M. Nor menyampaikan apa yang dilalui oleh manusia dalam kehidupan ini. jom, kita kembara bersama hurei.i yang keluar dari rumah selepas mendapat keputusan SPM. belajar dan ambil subjek yang bukan kegemarannya. perkara ni memang dah biasa sangat konon bila aliran sains adalah paling terbaik [...]

      Reply

    8. Pengembaraan Hurei yang sangat mengarut tapi kelakar. Tengah sedih pun boleh tergelak lagi. Selamba badak saja jenaka yang digunakan. Rasa macam nak marah pun ada juga. Macam mana penulis boleh fikir benda tak masuk akal ni semua? Betulkah penulis dah tinggalkan gam sejak darjah 6 lagi? Apa-apa pun, terima kasih sebab dah hiburkan hati saya. Especially part pari-pari tu. Hashtag pari-pari tak guna.Ada satu petikan yang agak tersentap di hati. “Cikgu membuat bacaan Yassin beramai-ramai tetapi m [...]

      Reply

    9. Bila otak kau serabut atau tengah gaduh dengan makwe atau Ummi gula dan Walid gula masing-masing, ambil buku ini dan baca nescahaya akan cerah hidup anda yang kelam dan sugul itu. Tak perlu lagi cekik saya aboh!Hareyyy betul buku ni dengan punchline yang jitu serta penuh dengan jati diri seorang loner cool yang sedang menghadap musibat. Tiada lagi kemurungan melampau atau wooo wooo wooo!!! (part epik lagu Persia nyanyian Delladellon)Terima kasih Hadi M. Nor, terima kasih Buku Roman. Beli dan cer [...]

      Reply

    10. giler lah. kisah yg sgt jauh dr logik akal tp menghiburkan! kebykkan watak2 dlm buku ni memang bengong. sakit perut aku gelak hahahawak memang lawak, tp si penulis x lupa utk selitkan pengajaran(walaupun secara tersirat) dlm kisah ini.dan aku sukakannya. ;)

      Reply

    11. Pengembaraan yang paling kelakar nak mampus yang aku pernah baca. Aduhai, Hadi.Bacaan yang ringan dan santai, tetapi agak mendalam maksudnya jika diteliti betul betul. Ada vibe The Little Prince dan Alice in Wonderland. Setiap watak tambahan selain Hurei didalam buku ini adalah representasi sesetengah kelompok dalam masyarakat kita seperti - Sartre Kancil yang kemurungan, Kapten Jaafar, sebuah kampung yang diketuai oleh seorang diktator, bagaimana murid murid di kelas kelas belakang dianggap bod [...]

      Reply

    12. sebuah pengembaraan stoner rock n roll.

      Reply

    13. Penat gelak.Thank you Hadi M. Nor for this masterpiece. Every penny & time well spent.

      Reply

    14. aku baca buku lawak fantasi apa ni? Dari muka surat pertama ada je jenaka yang penulis ni kasi. Tapi dalam buku ni bukan ada lawak saja-saja, ini bukan advencer yang buang masa. Banyak nilai yang penulis Hadi M.Nor ni cuba sampaikan dalam ni. Nah aku belanja sikit.Buah anggur di dalam peti,Buah durian di atas perahu,Kalau ikutkan suara hati,Awak memang kiut, huhu.HAHAHAHA. Buku yang menghiburkan. aku bagi 4 bintang. 🌟 🌟 🌟 🌟

      Reply

    15. Alice in the wonderland versi lelaki. Kisah fantasi di dalam kepala seorang lelaki sudah tentunya tidak menjanjikan kecomelan pada latar cerita. Hadi adalah Hadi, dia seperti menulis sahaja tanpa peduli apa-apa. Boleh di-genre-kan sebagai Novel Fantasi Komedi. Tapi sejujurnya aku lebih suka karya Sepucuk Pistol Di Dalam Laci.

      Reply

    16. Aku rekomen buku ini jika korang mencari pengembaraan yang santai dan funny. Bacaan yang ringan dan laju begini sememangnya amat berbaloi buat aku yang jarang dapat membaca karya penulis lain selain penulis yang aku baca karya mereka atas urusan kerja. Beli dan support lah Hadi supaya beliau tidak perlu bikin lagu untuk promote buku ini pulak nanti.

      Reply

    17. Fantasi bukanlah genre kegemaran aku lantas ia sedikit sebanyak mempengaruhi mood aku tatkala membaca naskah ini. Apapun ia sebuah buku yg baik.

      Reply

    18. By the time the hero's grandma said 'yippie ka yey' in the first chapter, I knew this book has a lot to offer.Had a good time reading it. At every corner of the story, the hero encounters something unexpected. This could only come if the author had smoked really strong weed, but I digress. The book infuses something relevant from our current world, and merged them in a fantastical way to fit the world the author had created.It has some similarities with the story arc of Alice's Adventures in Won [...]

      Reply

    19. Tajuk buku ni agak kitchy. Tajuk melambangkan isi. Memang buku ini adalah sebuah catatan pengembaraan seorang lelaki yang baru habis SPM bernama Hurei (Hurairah). Dia mengembara ke satu alam yang penuh misteri dan keajaiban, setelah mendapat keputusan SPM yang maha teruk. Maka dia putuskan untuk melarikan diri dari rumah.Sepanjang perjalanan, dia berjumpa dengan macam-macam manusia (atau makhluk) yang membuatkan pengembaraan dia makin berliku. Ada yang menolong, tak kurang juga yang menyusahkan [...]

      Reply

    20. Bila ia sebut tentang pengembaraan, ia benar-benar adalah satu pengembaraan. Antara fantasi dan realiti, karakter-karakter aneh, mistik dan istimewa, kisah-kisah adventur Hurei yang kadang buat kau berfikir-fikir sendiri. Mana entah nak jumpa Jin Sungai yang boleh menembak piu piu piu dengan laser minda, atau pari-pari yang boleh baca jampi 'one venti pumpkin spiced latte', atau join krew dalam Operasi Kraken Goreng. Saya paling gemar tentang si pelukis peta. Ia satu kisah adventur yang menarik [...]

      Reply

    21. Cerita fiksyen yang overdosed imaginasi. Boleh dikatakan bergenre magical realism. Santai namun sungguh dekat dengan realiti. Aku cukup suka cerita macam ni. Mengingatkan aku pada cerita Mautopia yang pada dasarnya simple tapi analoginya pada kehidupan sungguh mendalam. Nilai-nilai, moral values dan wisdoms yang disampaikan melalui cerita ini membuat aku berfikir seketika tentang hidup dan prinsip aku. Bila sesebuah cerita itu mampu membuat kau sentap sambil ketawa, aku kira itu satu usaha yang [...]

      Reply

    22. Buku ini saya baca setelah sekian lama tidak membaca novel (dan saya bukanlah cenderung ke arah novel). Namun, niat mencuba-cuba untuk membaca sehingga saya rasa 'nanti dah mula bosan, saya letak kembali ke rak buku' tergantung, lenyap dan anehnya, saya teruskan membaca sehingga ada satu ketika saya dimarah oleh ibu kerana ketawa sendirian. Buku yang sangat menyeronokkan dengan lawak yang tak dibuat-buat dan jalan cerita menarik adalah antara alasan kenapa saya beri 4 bintang untuk novel ini. Da [...]

      Reply

    23. I love it. Disebalik ke-nonsense-an buku ini, dipart-part belakang ada mesej berunsur "deep". Dan yang di depan-depan, banyak kritikan sosial. Tiap mukasurat buat aku ketawa dan bukan ketawa tersipu-sipu tersenyum punya ketawa, tapi terbahak-bahak sebab entahlah my kind of humour kot. Five stars for you sir.

      Reply

    24. kahkahkahkahkahkah

      Reply

    25. iya buat terhibur, penghilang stress hari kerja @ putus cinta. hurei kalau diizinkan mahu ku cipta lagu untuk kenang kembaramu yang gelihati.

      Reply

    26. Entertaining read, from the first page to the end!

      Reply

    27. Buku ni sgt kelakar giler, mmg best. Walaupun advencer nya sounds merapu, itulah fiksyen. Thanks M. Hadi Noor, you make my journey from KL to Yan feel like nothing by reading this book!

      Reply

    28. Opening line dia pun dah buatkan kita teruja. Kembara Hurei dipenuhi watak2 aneh dan lucu.

      Reply

    29. Cerita mengenai seorang lelaki muda berumur 18 tahun yang kecewa dengan keputusan Spm nya lalu membawa diri ke suatu tempat fantasi di mana duyung mengfriendzonekan manusia , poster Dennis Bergkamp boleh bercakap , dan kancil boleh berbicara ala Sartre.Sangat enak jika kau membaca sambil menghisap 2 ,3 batang joint.Juga enak kalau kau baca sahaja.Itu terpulang pada kau.

      Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *